Congresul Internaţional de Studii Sud-Est Europene are ca temă generală Dinamici politice, sociale şi religioase în Sud-Estul Europei, din Antichitate până în epoca contemporană. Lucrările congresului sunt împărţite în 35 de sesiuni, la care vor lua parte peste 400 de specialişti din peste 30 de ţări. Cea mai mare parte a sesiunilor se va desăşura în Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, unde s-au desfăşurat şi congresele din 1974 şi 1999, acesta fiind al treilea congres al AIESEE organizat la Bucureşti în ultima jumătate de secol. Câteva sesiuni speciale vor avea avea loc la Biblioteca Sfântului Sinod şi la Arhivele Naţionale.
Organismul ştiinţific internaţional sub egida căruia sunt organizate aceste congrese, AIESEE (Association Internationale d’Études du Sud-Est Européen), a fost înfiinţat în 1963 şi îşi are sediul la Bucureşti. Rolul României în organizarea Asociaţiei a fost de la început unul esenţial. Primul secretar general al AIESEE, funcţie care revine prin statut României, a fost academicianul Emil Condurachi, căruia i-a succedat în 1987, Virgil Cândea. Din 1994 până în prezent această funcţie este ocupată de istoricul Răzvan Theodorescu. În toată această perioadă, AIESEE, care numără astăzi 25 de ţări membre, a organizat, începând din 1966, unsprezece congrese şi peste 50 de colocvii internaţionale, cu tematici din care nu a lipsit, practic, niciuna dintre disciplinele umaniste: istoria, arheologia, lingvistica, filologia, istoria artei şi a dreptului, etnografia, folclorul etc. Au fost publicate, de asemenea, în afara volumelor de Acte ale congreselor, peste 20 de volume de studii şi documente, precum şi o revistă, Bulletin de l’AIESEE, cu peste 40 de tomuri.
”Continuarea acestei frumoase şi durabile tradiţii prin organizarea la Bucureşti a unui nou congres de studii sud-est europene în acest an reprezintă un prilej major pentru reafirmarea, în cadrul AIESEE şi în mediul academic internaţional, a locului pivilegiat pe care l-a avut şi îl are în continuare România în promovarea cunoaşterii reciproce şi colaborării academice în spaţiul sud-est european”, spune Andrei Timotin Director, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române şi Preşedinte al Comitetului de organizare al Congresului.
Deschiderea congresului va avea loc în Aula Magna a Facultăţii de Drept luni, 2 septembrie, la ora 11.00.
Pe perioada desfăşurării congresului, vor fi organizate mai multe expoziţii, mese rotunde şi lansări de carte. Între acestea se numără expoziţia Romania and South-Eastern Europe. Historical witnesses from the collections of the National History Museum of Romania, organizată la Muzeul Naţional de Istorie (vernisaj miercuri, 4 septembrie, ora 13.00) şi expoziţia Floating Spaces. Maps of the Danube Region 1650-1800, la Biblioteca Naţională (vernisaj, luni, 2 septembrie, ora 19.00). În Aula Bibliotecii Academiei va avea loc miercuri, 4 septembrie, începând cu ora 18.00 o masă rotundă dedicată lucrării Constantin Basarab Brâncoveanu. Portrait of a ruler and retrospective of an era (1654-1688), 2 vol. (Bucureşti, DAR Publishing, 2018-2019), la care vor lua cuvântul profesorii Paschalis Kitromilides, Andrei Pippidi şi Paolo Odorico, dr. George Lazăr, dr. Cristian Aniţa şi dr. Claudiu Turcitu (autorul lucrării). Tot miercuri, 4 septembrie, la Facultatea de Drept, în sala Online, de la ora 11.00, va avea loc lansarea culegerii de studii a academicianului Emil Condurachi, Pars Orientis. Studii de istoria culturii europene (Bucureşti, Editura Academiei, 2019), prezentată de acad. Răzvan Theodorescu.
Închiderea oficială a congresului va avea loc vineri, 6 septembrie, la ora 18.00 în Aula Magna a Facultăţii de Drept. În perioada 7-9 septembrie sunt organizate pentru participanţii la congres excursii la mănăstirile din Oltenia şi Bucovina.
Lucrările congresului se vor desfăşura în sesiuni paralele cu tematici diverse acoperind o arie temporală care se întinde, în mod tradiţional, din Antichitate până în epoca contemporană.